Receptek
Bodzaszörp házilag
Hozzávalók:
7-8 nagyobb bodzavirág
(lehetőleg kertben vagy az utaktól távol szedett legyen)
A léhez:
80 dkg kristálycukor
2 doboz citrompótló
2 citrom leve
5 liter víz
A virágokat megmossuk, szárukat lecsípjük,
egy nagy fazékba beleöntjük az 5 liter csapvizet,
hozzáadjuk a virágokat
és 2 napig állni hagyjuk hűvös helyen
(gézzel lefedve, hogy muslicák ne menjenek bele)
Harmadnap leszűrjük,
hozzákeverjük a cukrot, citrompótlót, citromot,
s miután teljesen feloldódtak az ízesítők,
a bodzalét
jól zárható, csavaros kupakos üvegekbe töltjük.
Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk.
Ízlés szerint vízzel higítjuk fogyasztáskor.
Sajnos, nálunk télire sosem marad - megisszuk!
Egészséges frissítő ital!
(A kertünkben lévő bodzafa virágai)
Eszter néni citromtortája
(Néhai anyai nagyanyám, Sztrókay Lászlóné Horváth Eszter 100 éves receptje)
Hozzávalók:
A piskótához:
12 db tojás
40 dkg kristálycukor
2 citrom
20 dkg liszt
A krémhez:
6 db tojás
25 dkg kristálycukor
25 dkg vaj
1 citrom
(esetleg zselés cukorka a díszítéshez)
12 db tojássárgáját 40 dkg kristálycukorral, 2 citrom levével s reszelt héjával és 20 dkg liszttel jól kikeverünk, majd a 12 tojásfehérje alaposan felvert habját óvatosan, kanalanként hozzáadagoljuk.
A tortaformát (vagy magasabb tepsit ) sütőpapírral kibéleljük, pici vajjal átdörzsöljük, de csak az alját, s beleöntjük a masszát.
Előmelegített sütőbe helyezzük, és kb.180 fokon aranysárgára sütjük. (A sütő ajtaját legalább 20 percig nem szabad kinyitni!)
A piskóta közepébe szúrjunk egy villát vagy pálcikát, és ha nem ragad, akkor kész a tésztánk.
Pihentessük kicsit nyitott sütőajtónál, majd egy sütőpapírral fedett rácsra borítsuk ki lassan hűlni.
KRÉM:
6 db egész tojást 25 dkg kristálycukorral hidegen jól kikeverünk, azután tűzön, folytonos kevergetés közben (mert hamar odakaphat), sűrű krémmé főzünk.
Ha kihűlt, 1 citrom levét és reszelt héját, 25 dkg vajat hozzákeverünk.
A 3 részre vágott piskótát megtöltjük a krémmel, és kívülről is bevonjuk.
Tetejét díszíthetjük színes zselés cukorkákkal.
Vizes késsel szeleteljük kiadós, nagyon finom tortánkat.
(Hosszúkás változat, tepsiben sütve)