Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek

 Bodzaszörp házilag

 

Hozzávalók:

7-8 nagyobb bodzavirág

(lehetőleg kertben vagy az utaktól távol szedett legyen)

A léhez:

80 dkg kristálycukor

2 doboz citrompótló

2 citrom leve

5 liter víz

A virágokat megmossuk, szárukat lecsípjük,

egy nagy fazékba beleöntjük az 5 liter csapvizet,

hozzáadjuk a virágokat

és  2 napig állni hagyjuk hűvös helyen

 (gézzel lefedve, hogy muslicák ne menjenek bele)

Harmadnap leszűrjük,

hozzákeverjük a cukrot, citrompótlót, citromot,

s miután teljesen feloldódtak az ízesítők,

a bodzalét

 jól zárható, csavaros kupakos üvegekbe töltjük.

Hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk.

Ízlés szerint  vízzel higítjuk fogyasztáskor.

Sajnos, nálunk télire sosem marad - megisszuk!

Egészséges frissítő ital!

 

bp1050245.jpg

 

 

 

 

 

 

(A kertünkben lévő bodzafa virágai)

 

 

Kép

 

 

 

 

 Eszter néni citromtortája

(Néhai anyai nagyanyám, Sztrókay Lászlóné Horváth Eszter 100 éves receptje)

 

 

 

                                                 Hozzávalók:

                                                 A piskótához:

                                                 12 db tojás

                                                 40 dkg kristálycukor

                                                 2 citrom

                                                 20 dkg liszt

 

                                                 A krémhez:

                                                 6 db tojás

                                                 25 dkg kristálycukor

                                                 25 dkg vaj

                                                 1 citrom

                                                 (esetleg zselés cukorka a díszítéshez)

12 db tojássárgáját 40 dkg kristálycukorral, 2 citrom levével s reszelt héjával  és  20 dkg liszttel jól kikeverünk, majd a 12 tojásfehérje alaposan felvert habját óvatosan, kanalanként hozzáadagoljuk.

A tortaformát (vagy magasabb tepsit ) sütőpapírral kibéleljük, pici vajjal átdörzsöljük, de csak az alját, s beleöntjük a masszát.

Előmelegített sütőbe helyezzük, és kb.180 fokon aranysárgára sütjük. (A sütő ajtaját legalább 20 percig nem szabad kinyitni!)

A piskóta közepébe szúrjunk egy villát vagy pálcikát, és ha nem ragad, akkor kész a tésztánk.

Pihentessük kicsit nyitott sütőajtónál, majd egy sütőpapírral fedett rácsra borítsuk ki lassan hűlni.

KRÉM:

6 db egész tojást 25 dkg kristálycukorral hidegen jól kikeverünk, azután tűzön, folytonos kevergetés közben (mert hamar odakaphat), sűrű krémmé főzünk.

Ha kihűlt, 1 citrom levét és reszelt héját,  25 dkg vajat hozzákeverünk.

A 3 részre vágott piskótát megtöltjük a krémmel, és kívülről is bevonjuk.

Tetejét díszíthetjük színes zselés cukorkákkal.

Vizes késsel szeleteljük kiadós, nagyon finom tortánkat.

Kép

 

 

(Hosszúkás változat, tepsiben sütve)

 

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép




Archívum

Naptár
<< Október / 2019 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 112931
Hónap: 615
Nap: 21