Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bocelli

2009.07.10

 

 


Andrea Bocelli (Fotó: net)

Bevallom, nem magamtól fedeztem fel a kiváló tenort.
Férjem figyelt fel erre a csodálatos hangra, ő kezdte gyűjteni a lemezeit egy évtizeddel ezelőtt. Azonnal beleszerettem én is a senkiéhez nem hasonlítható orgánumba, s szinte nincs olyan nap, hogy ne hallgatnánk őt, a család kedvencét.
Mennyit mondogattuk:"Mit nem adnánk, ha egyszer élőben hallhatnánk!"...

Kedves szokása gyerekeinknek, hogy jeles ünnepeken színház- vagy koncertjeggyel lepnek meg bennünket.
Ez történt 2004 karácsonyán is, amikor lányaink sejtelmesen nyújtottak át egy borítékot, kettőnknek címezve. Férjemmel nem akartunk hinni a szemünknek: a jegyek Bocelli-koncertre szóltak! Életünk egyik legszebb ajándékát kaptuk: a művész 2005.február 26-i budapesti fellépésére utazhattunk a Sportarénába!

A tízezres magyar közönség előtt klasszikusokat és -ráadásnak- modern dalokat éneklő Bocelli fergeteges sikert aratott! Sajnos, fotózni nem lehetett, de megőriztük magunkban a koncert minden pillanatát...A budapesti közönség előtt, másodszor... (Fotó: net)


Megnyerő személyisége, szerénysége, a zene iránti alázata tiszteletet ébreszt hallgatóiban. Hangját hallgatva megnyugszik az ember, kizökken a hétköznapok gondjaiból, feltöltődik fiatalos energiával...

Szinte hihetetlen: Andrea Bocelli elmúlt 50 éves!

1958. szeptember 22-én látta meg a napvilágot a szépséges Toscana egyik dimbes-dombos falujában, Lajaticoban.
Örökletes szembetegség, zöldhályog következtében 12 éves korában megvakult.
A zene életre szóló szenvedélyévé vált; már gyerekkorában teljes operákat tanult meg, és arról álmodozott, hogy híres operaszínpadokon fog énekelni.
Szülei kívánságára a pisai egyetemen jogot tanult; egy ideig praktizált is, némi anyagi alapot teremtve zenei tanulmányaihoz.
Feladta jogi karrierjét, hogy életét teljes egészében a zenének szentelje.
A San Remo-i dalfesztivál győzteseként 1993-ban robbant be az olasz zenei életbe, majd hamarosan öt világrész zenerajongóinak szívét is rabul ejtette.
Első nemzetközi sikere a "Con te partiro" című dal volt, amelyet még 1996-ban Sarah Brightmannel angolul is rögzített. A duett "Time to say goodbye" címmel a mai napig az egyik legnépszerűbb felvétel a világon.
A klasszikus zene műfajában Bocelli a "Viaggio Italiano" című, népszerű operaáriákból és nápolyi dalokból álló válogatással mutatkozott be, majd 1998-ban az "Aria"-val a nemzetközi komolyzenei piacra is betört.Azóta járja a világot koncertturnéival.Nemzetközi gálaelőadásokon és operabemutatókon ünnepli őt a hálás közönség. Ma már több mint 53 millió eladott lemezzel büszkélkedhet.
"Elképesztő biztonsággal és eleganciával járja át a klasszikus és a popzene határait, a zenei crossower  kiemelkedő képviselője" - írják róla kritikusai.
"Ha Isten énekelt, azt Andrea Bocelli hangján tette" - nyilatkozta Celine Dion, s hasonló gondolatot fogalmazott meg II.János Pál pápa is.
Kezdeti pártfogója, Zucchero Fornaciari, az élő olasz rocklegenda így jellemezte: "Bocellinek olyasmije van, amellyel egyetlen más tenorista sem büszkélkedhet: lelke ."
Egy washingtoni kritikus szerint: "Az ő szeme világa a hangjában van."
Mesterével, Luciano Pavarottival vitte sikerre a "Miserere" c. dalt...A nagy tenor temetésén Bocelli énekelt...

Andrea vakon is teljes életet él: barátja segítségével birtokán motorozik, lovagol, sőt síel is. Szereti az állatokat maga körül. Több hangszeren játszik.Jótékonysági hangversenyein szívesen zongorázik, gitározik.
Legbüszkébb két kisfiára, Amosra (sz.1995) és Matteora (sz.1997).

(Fotók:net)

ALBUMAI:
Romanza 1996.- Aria / The Opera Album/ 1997.- Hymn for the world 1. 1997. -Il Mare Calmo Della Sera 1998. -Viaggio Italiano 1998. - Bocelli 1998. - Hymn for the world 2. 1998. - Sogno 1999. - Sacred Arias 1999. - Verdi 2000. - La Boheme 2000. - Cieli Di Toscana 2001. - Sentimento 2002. - Tosca 2003. - Il Trovatore 2004. - Andrea 2004. - Werther 205. -Amore 2006. - Best of Bocelli 2007.

Andrea Bocelli hivatalos honlapja: http:/www.andreabocelli.com(A  leírtak alapjául a művész tv-interjúi és a Wikipédia szabad enciklopédia szolgáltak.)

                                                                                                            ( Szalai Kincses Ibolya )

...........................................................................................................................................................................

 

 
 
 


 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Elisabeth58@gmail.com

(Jana, 2010.04.06 22:42)

Ha Őt hallgatom... olyan, mintha minden szép és jó, az ölembe hullana.., mintha fürödnék valami tiszta forrásban, melyet a Nap és a Hold együtt varázsolnak langyossá...

 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2020 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 129483
Hónap: 1970
Nap: 58